Vad är skillnaden mellan en massör och en massageterapeut?

Det är en fråga som jag ofta får och ska här försöka ge en vettig förklaring till. Beroende på vem som frågar brukar svaren bli: ”Det är ingen skillnad. En massageterapeut är naturligtvis också en massör, båda jobbar med massage”. För ett mer exakt svar på frågan läser du vidare.

När man jobbar med massage som yrke, och någon frågar vad man gör blir svaret oftast lite annorlunda: "Jag jobbar som massageterapeut." Det låter lite mer kunnigt och professionellt. Mer om detta kommer senare i texten.

Men vi kan börja med att bryta ner frågan till: "Vad är det för skillnad mellan massage och massageterapi?" vilket gör det, åtminstone i folkmun, lite lättare.

   

Vad är massage?

Massage betyder att man på olika sätt bearbetar, ”knådar” kroppens mjukvävnad dvs. hud, fett, bindväv och muskler. Och syftet är oftast att avslappning, lugn och ro, ska uppstå.

För att ge en avslappnande massage måste man inte ha någon utbildning. Vem som helst med empati och folkvett kan massera. Men många vill ändå gärna gå en kortare massagekurs, en helgkurs kanske, ”för att inte göra fel” och det är nog en bra tanke. Kurserna brukar kallas ”Massage för hemmabruk”, ”Avslappningsmassage” eller ”Klassisk massage” och visar på ett enkelt sätt hur man masserar.

När jag har den här typen av massagekurser brukar jag prata om enkla saker som ”stora mjuka, varma händer”, ”långsamma strykningar - mot hjärtat”, ”använd alltid en bra massageolja eller kräm”, ”stå rak för att spara ryggen”, ”raka armar för att spara armbågar och armmuskler” osv.

Efter en kortkurs i massage har man ingen kunskap i att undersöka eller behandla skador och sjukdomar i rörelseapparaten. Avslappningsmassage är till för avslappning, en skön känsla av lugn och ro, inget annat.

Att avslappningsmassage bara gör att man blir avslappnad är en sanning med modifikation. Det finns massvis med undersökningar som påvisar de positiva medicinska effekterna av att vara avslappnad, avspänd. Musklerna blir mjukare, blodcirkulationen kommer i gång, matsmältning effektiviseras vilket förbättrar immunförsvaret, kroppens reningsfunktioner aktiveras och man samlar på sig mindre avfallsprodukter. Avslappningsmassage ger också smärtlindring och är en mycket bra form av "hjälp till självhjälp".

Så, det finns absolut inget nedvärderande i en enkel massage. Tvärt om, den har under alla tider givit människan möjlighet till att varva ner, läka såren, somna in eller bara ha en skön stund!

   

Vad är massageterapi?

Den klassiska benämningen av massage är att man ”manuellt bearbetar musklerna genom gnidning, knådning, kramning och bultning”. Terapi är ett medicinskt ord för ”behandling av sjukdom eller skada” och används inom sjukvården för både kroppsliga och psykiska problem. Så att när man ”manuellt bearbetar musklerna genom gnidning, knådning, kramning och bultning” med syfte att ”behandla sjukdom eller skada” – Ja, då blir det massageterapi!

En enklare definition: Massageterapi – massage som en behandlingsform

Här kommer skillnaden mellan massage och massageterapi tydligt in. Och här borde också skillnaden mellan massör och massageterapeut bli tydlig. En massageterapeut jobbar med ”behandling av sjukdom eller skada”, det gör inte massören med en helgkurs i bagaget.

Behandling av rörelseapparatens skador och sjukdomar kräver att man är väl insatt i alla de olika akuta och förvärvade skador som kan uppstå samt rörelseapparatens sjukdomar naturligtvis. Det betyder att, för att kunna behandla måste man vara kunnig i att undersöka så att man vet vad som ska behandlas och hur massagen ska läggas upp. Man måste också via samtal och undersökning försöka förstå om det är massage som är den rätta behandlingsformen eller om ska man skicka klienten direkt till doktorn eller en legitimerad terapeut, en fysioterapeut (sjukgymnast), naprapat eller kiropraktor.

Om skadan är behandlingsbar med massageterapi, är det då en ”hands on”-behandling som massage som är bäst lämpad eller vore det bättre att rekommendera belastande träning för stabilitet, balans och koordination eller konditionsträning?

Allt detta ska en massageterapeut kunna ta ställning till vilket gör att det krävs en ganska så omfattande utbildning vilket inte avslappningsmassören som jobbar med klassisk massage behöver!

Så, tillbaka till vår första fråga:

   

Vad är skillnaden mellan en massör och en massageterapeut?

En massageterapeut jobbar med massageterapi. Och en massör jobbar med massage. Och massage finns ju i en mängd olika varianter, där massageterapi är en av dem. Massör är helt enkelt samlingsnamnet för alla som jobbar med massage oavsett utbildning, erfarenhet eller kunskap.

   

Vad finns för krav på en massageterapeut och vem får kalla sig massageterapeut?

Massage och massageterapi är inte reglerat enligt lag i Sverige. Det innebär att vem som helst får kalla sig massör och massageterapeut. Man kan kalla sig rehabmassör, ryggterapeut, idrottsmassör, bindvävsmassör precis som man vill. Det finns ingen kontrollerande myndighet med insyn som ställer krav, varken på vad en massageskola ska lära ut eller vad en massageterapeut ska kunna. (För yrkesgrupper som t.ex. läkare och fysioterapeuter (tidigare sjukgymnaster) är Socialstyrelsen tillsynsmyndighet och utfärdar legitimation utifrån en specifik yrkesexamen.) Massageskolorna ställer sina egna krav. Men de kan också välja att ta uppbackning av en branschorganisation.

   

Branschorganisationer

För säkerhets skull har då branschorganisationerna skapat en egen ”legitimation”, i form av en certifiering. De två största branschorganisationerna är BSM - Branschrådet Svensk Massage, och BKM - Branschrådet för Komplementär Medicin. Båda är uppbyggda runt de största massageskolorna som också bildar resp. styrelser.

En massör utbildad vid någon av branschrådsskolorna kan göra ett certifieringsprov. Blir man godkänd har man rätt att kalla sig ”Av BSM certifierad massör” eller ”Av BKM certifierad terapeut”. Certifieringen är frivillig, men ofta ett krav för att få ansluta sig till ett massageförbund.

Och här kommer benämningen massör åter in i sammanhanget. Man blir inte certifierad massageterapeut utan certifierad massör! BSM har här tagit det säkra för det osäkra och kallar alla massörer för massörer – massageterapeut finns inte ens omnämnt!

   

Massageförbund

Om man väljer att certifiera sig har man möjlighet att ansluta sig till ett massageförbund. Det finns flera massageförbund att välja mellan, de största är Kry - Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och SFKM - Skandinaviska Förbundet för Komplementär Medicin samt Massörerna. Deras uppgift är att promota och tillvarata de svenska massörernas intressen.


Slutligen

När jag själv utbildade mig till massör i början av 80-talet existerade knappt begreppet massageterapeut i Sverige. Alla var massörer helt enkelt. Senare på 90-talet blev konkurrensen mellan skolorna allt större och vi på Kroppsterapiskolan, som första skola, ändrade utbildningens namn till massageterapeut. ”En bra utbildning till Massageterapeut vid Kroppsterapiskolan i Linköping” stod det i tidningsannonserna. Den stora massageskolan på ”A” i Stockholm ändrade snart sina annonsrubriker dom också till massageterapeut.

   

Krister Göransson